Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

"ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ - Ο ΙΚΑΡΟΣ"

Αριθ. Πρωτ. 131 /16-12-2011

Καρλόβασι 16-12-2011

Προς τον κύριο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου

Κύριε Δήμαρχε με το υπ’ αριθ. 32776 της 9/12/2011 έγγραφό σας μας προσκαλείτε να πάρουμε μέρος στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Πλατεία Πυθαγόρα ) .

Μελετήσαμε την εισήγηση στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου, στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία και ευχόμαστε να γίνουν οι καλύτερες προτάσεις στην επιτροπή διαβούλευσης . Η συμμετοχή μας στη συνεδρίαση είναι προβληματική - αδύνατη λόγω του ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στην αίθουσα .

Το ίδιο έγινε και πέρυσι και ελπίζαμε ότι φέτος θα ήταν δυνατή η πρόσβασή μας , αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε κάτι. Παρακαλώ θα θέλαμε η παρούσα επιστολή να διαβαστεί στους σύνεδρους στην αίθουσα .

Στην εισήγησή σας εντοπίσαμε λέξεις και φράσεις όπως

[ η όλη προσπάθεια πρέπει να εμπνέεται και να χαρακτηρίζεται από τις αρχές της συνεργατικότητας , της ισότιμης μεταχείρισης των μερών- φορέων , έμφαση στη ποιότητα των έργων-υποδομών , βελτίωση ποιότητας ζωής και υπηρεσιών , στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων κ.α.] Αυτές οι διατυπώσεις πράγματι πρέπει να είναι ο οδηγός στο έργο του Δήμου για όλες τις δραστηριότητές σας.

Ως Σωματείο θα θέλαμε να διατυπώσουμε τη πρότασή μας για τη παράγραφο 3.2.1 της εισήγησης για τον τουρισμό.

Το μέγεθος της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος άλλων αγορών [θρησκευτικός , συνεδριακός, ορειβατικός , οικολογικός κ.α. ] προς τις οποίες έχουν στραφεί επί χρόνια οι σχεδιασμοί τουριστικής πολιτικής για τη προσέλκυση νέων πελατών. Αν σκεφτούμε ότι το 7-10 % του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ΑμεΑ και ότι τα άτομα αυτά προγραμματίζουν τις διακοπές τους σε μέρη με τις κατάλληλες υποδομές στη πόλη, το χωριό, το βουνό και την παραλία συμπεραίνουμε ότι το νησί μας δε θα το επιλέξει κανείς λόγω των ανύπαρκτων υποδομών και της προβληματικής προσβασιμότητας σε μέσα μεταφοράς, κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, καταστήματα, υπηρεσίες, παραλίες κ.α.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος ας κάνει ο Δήμος ή η Περιφέρεια μία καταγραφή των υπηρεσιών , καταστημάτων, δρόμων , σχολείων κ.λ.π. οι οποίες λειτουργούν με σωστές προδιαγραφές που απορρέουν από το χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις διεθνείς συνθήκες, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαικής Ένωσης , το Ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας .

Η στρατηγική αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη και αναξιοποίητη για το νησί μας τουριστική αγορά των ΑμεΑ, απαιτεί συντονισμένα και προσεγμένα βήματα σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι πρόχειρα και βιαστικά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων με αναπηρία επιλέγει για τις διακοπές την περίοδο της χαμηλής τουριστικής κίνησης [ Μάιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο ] . Το 26% επισκέπτεται το ίδιο μέρος για διακοπές που είχε μείνει ικανοποιημένος την προηγούμενη χρονιά. Διεθνείς μελέτες αποκλείουν τον οργανωμένο τουρισμό ΑμεΑ για περιοχές με προβληματική προσβασιμότητα και είναι λογικό γιατί ο ανάπηρος θέλει να μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια στο δρόμο , στον αρχαιολογικό χώρο , στο μουσείο , στην ταβέρνα , να κάνει μπάνιο σε ειδικά διαμορφωμένη πλαζ κ.α.

Ας προσπαθήσει η τοπική κοινωνία , ο Δήμος, ή Περιφέρεια να χειρίζεται όλα τα θέματα που θα προκύψουν το 2012 με συνεργατικότητα , με ισότιμης μεταχείριση των μερών- φορέων , με έμφαση στη ποιότητα των έργων-υποδομών , με βελτίωση ποιότητας ζωής και υπηρεσιών και με στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως ακριβώς αναφέρονται στην εισήγηση του Δημάρχου .

Για το ΔΣ του Σωματείου

ο πρόεδρος

Μιχάλης Αναγνώστου

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 3-12-2011 ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.
ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΣΑΜΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ